Cross-bun

Normální lidé na Velikonoce pečou beránka nebo mazanec, ti aktivnější oboje. Mazanec nebo beránka? A tady nastal kámen úrazu. Za prvé: drahá polovička nejí mazance a podobné pečivo z čeledi vánočkovitých. Za druhé: v naší domácnosti se nevyskytuje forma na beránka ani na žádné jiné zvíře. Já jsem se tedy rozhodla, že místo toho upeču bábovku. Tu jsem ale pekla naposledy (a také poprvé) před asi osmi lety. Mé rozhodnutí ještě podpořila myšlenka na to, že konečně vyzkouším mou novou (starou) krásnou keramickou bábovkovou formu.

Protože to byla moje druhá bábovka, neměla jsem žádný oblíbený recept. Povolala jsem tedy internetové kuchařky a zvolila ten nejlákavější. Když jsem uviděla množství ingrediencí, zdálo se mi, že bych z něho udělala bábovek hned několik. U všeho jsem nakonec 1/3 ubrala, což se po zpracování těsta zdálo dostačující. Ale bábovka mě vyvedla z omylu, když začala uprostřed pečení přetékat středovým otvorem a odkapávat na dno trouby. Nakonec to ale dopadlo nad očekávání dobře.

Zde je recept. Množství po předchozí zkušenosti upraveno na polovinu, která by mé střední velikosti formy určitě svědčila nejlépe. :
Ingredience: 3 vejce, 140g másla, 140g moučkového cukru, 125g smetany, 180g mouky, 50g vlašských ořechů (nasekaných), 75g nugátu (čokolády nebo nugátové čokolády), 15g kakaa, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1/2 balíčku vanilkového cukru
Nejprve: Vymažeme a vysypeme formu. Utřeme máslo s polovinou cukru. Přidáme žloutky, smetanu a vyšleháme do hladka.
Potom: Ušleháme bílky se zbylým a vanilkovým cukrem. Polovinu opatrně vmícháme do předchozí směsi. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a potom zbytek bílků.
Nakonec: Polovinu těsta nalijeme do formy. Posypeme nasekanými ořechy a nakrájeným nugátem. Do zbytku těsta vmícháme kakao a nalijeme navrch. Pečeme v troubě předehřáté na 160-180°C asi 1 hodinu. Necháme vychladnout, vyklopíme, krájíme a konzumujeme (posypané cukrem, polité čokoládou… jakkoliv).

Fleur

Leave a Reply