Maîtres de l’Affiche

O víkendu jsem se rozhodla navštívit výstavu Mistři plakátu – Plakáty období Belle Époque ze sbírky Západočeském muzeu v Plzni, výstava čítá asi 65 plakátů z období vrcholu plakátové tvorby na přelomu 19. a 20. století. Muzeum spravuje fond o cca 300 reklamních plakátech, které byly pořízeny na konci 19. a v první polovině 20. století. Výstava podobného rozsahu proběhla v Plzni naposledy v roce 1905. Kromě plakátů slavných evropských tvůrců doplněných o medailonky jednotlivých umělců si může návštěvník také zblízka prohlédnout tiskařský lis a nahlédnout pod pokličku techniky litografie.

Ani nedokážu říct, jak moc jsem se na výstavu těšila, ale nakonec jsem byla trochu zklamaná. Hned po zakoupení vstupenky mě maličko rozladil zákaz focení v prostorách muzea, utěšovala jsem se tím, že přeci ke každé větší výstavě bývá katalog. Nicméně jediné, co mi mohla paní u vstupu do výstavní síně nabídnout, byla pozvánka, tedy jeden list A4 obsahující anotaci výstavy. Možná jsem očekávala příliš a třeba je ještě téměř na začátku výstavy na katalog brzo…


Jules Chéret – Folies Bergere, L’Arc en Ciel, 1893

I přes absenci katalogu hodnotím výstavu kladně. Příjemně mě překvapila výše vstupného (zvlášť pro studenty), prostory novorenesanční budovy muzea s vnitřní secesní výzdobou jsou dechberoucí a tolik vystavených plakátů najednou jsem ještě neviděla (a možná zase dlouho neuvidím). Výstava byla zahájena 27. ledna 2012 a končit bude 25. března 2012.


Luděk Marold – Náš dům v asanaci, 1898


Karel Šimůnek – E. St. Vráz, 1907


Alfons Mucha – La Samaritaine, 1897

Zdroj obrázků: stránky ZČM Plzeň a útroby mého počítče spolu se strýčkem Googlem
Zdroj textu: pozvánka k výstavě a moje hlava

Fleur

Leave a Reply