Ne všechno dopadne tak, jak jsme si vysnili

Když jsem se dozvěděla, že budeme mít druhé dítě, tak jsem samozřejmě na prvním místě doufala, že bude celé těhotenství bezproblémové, poklidné, že bude mimino v pořádku, porod bude rychlý a bez komplikací. A pak jsem snila i o méně důležitých věcech, o tom, jak budu to svoje miminko nosit v šátku, budu mít díky tomu volné ruce na dvouleťáka (K.), budeme chodit na procházky, vařit, péct, číst knížky, stavět věže a vlakové koleje…

Na začátku listopadu se nám narodila překrásná holčička (M.), první tři dny v porodnici jsem trávila na svém obláčku, sžívala se s tím novým človíčkem, který si nás vybral a těšila se domů za mužem a synem. Čtvrtý den nás čekalo sono kyčlí, všechna dosavadní vyšetření dopadla dobře a já neměla nejmenší tušení, co by nás mohlo potkat. V porodnici, kterou jsme zvolili může matka absolvovat téměř všechny nutné procedury s dítětem. Vystála jsem si tedy frontu na sono, pan doktor holčičce zahýbal nožkama, vyzvěděl ode mě rodinnou anamnézu a přešel k sonografickému vyšetření. U toho se na chvíli zastavil, pak přizval k monitoru pediatričku, která seděla hned vedle, ta se na něj při pohledu na obrazovku vážně podívala a pokývala hlavou. Doktor mi pak sdělil, že má M. špatné kyčle a bude nejspíš potřeba hospitalizace. V tu chvíli jsem byla v šoku a když jsem si našla nějaké informace o vývojové dysplazii kyčelního kloubu, tak se mi zhroutil svět a následující dny jsem střídavě plakala (hormony!!!) a střídavě doufala, že se spletli a nebude to tak zlé.

Během šestinedělí následovalo nejprve vyšetření u jednoho ortopeda, nález mu přišel ještě o něco horší a odeslal nás do Motola. Lékař v nemocnici to potvrdil, nejprve M. dostala Frejkovu peřinku a pak Pavlíkovy třmínky. Údajně tu byla jistá (malá) šance, že by se kyčle mohly zlepšit. V šestinedělí stejně nemohli miminko hospitalizovat, takže jsme čekali. Před Vánoci jsme dorazili na poslední kontrolu (po šestinedělí), kyčle byly stále stejně špatné a rovnou nám dali termín hospitalizace (na cca 6 týdnů), hned po svátcích. V tu chvíli už jsem s tím byla částěčně smířená, měla jsem koneckonců šest týdnů, abych se na to psychicky připravila.

Nekonalo se tedy téměř žádné nošení, procházky a další krásné věci, které jsem si v barvách malovala. Do šátku jsem navázala všeho všudy třikrát, a to jen když to bylo nezbytně nutné (uvařit, upéct cukroví), protože jsem se bála, abych tím nožky ještě nezhoršila. Než jsme se nadáli, Vánoce byly pryč a my s M. nastoupily do Motola.

V neděli už uběhl měsíc (a včera 5 týdnů) od nástupu do nemocnice. V půlce února by nás mohli pustit domů. Abych to tu nezahltila, tak něco o kyčlích a pobytu v nemocnici napíšu v příštím příspěvku.

Slečna M. v třmínkách (nebo v postroji pro soba?).

Fleur

Leave a Reply