Seattle – part eight

Páteční ráno jsme si zpestřili projížďkou Monorailem, jízda byla velmi rychlá, trvala asi 2-4 minuty, ale rozhodně to stálo za to. Monorail zde byl vybudován roku 1962 k příležitosti EXPO Seattle 1962, jinak známého také jako Seattle World’s Fair nebo Century 21 Exposition. Linka má dvě stanice, měří 1,54 km a může jet až 70 km/h. Od konce devadesátých let pak probíhaly snahy o jeho rozšíření, a to až na 23 km a 17 stanic, nicméně tento plán nebyl uskutečněn.

IMG_3814

Dále se náš den nesl ve znamení uměleckých muzeí. Jako první jsme navštívili SAM – Seattle Art Museum, což je něco mezi Národní galerií a Národním muzeem v Praze. Pod tuto organizaci spadají tři „stanoviště“, hlavní budova zvaná Seattle Art Museum, Asian Art Museum a Olympic Sculpture Park. My jsme navštívili budovu hlavní, kde se nachází stálá expozice skládající se z rozmanitých exponátů a uměleckých děl různých historických etap nejen amerického umění a dočasné tematické výstavy.

IMG_3832

Po návštěvě SAM jsme si dali rychlý oběd a zmrzlinu z úžasné cukrárny Cupcake Royale, kam se určitě hodlám vrátit, abych ochutnala nějaký lákavě vyhlížející cupcake. Se zmrzlinou jsme poseděli na trávníku s výhledem na moře a poté jsme se procházkou vydali k Frye Art Museum.

IMG_3818

IMG_3850

IMG_3851

IMG_3853

Frye Art Museum vlastní poměrně velkou sbírku umění, ale my jsme z ní, bohužel, příliš neviděli, neboť se chystala nová výstava a více než polovina prostor byla uzavřena. Shlédli jsme tedy pouze menší výstavu, která byla zaměřena na dílo jednoho výtvarníka.

IMG_3855

Poznatek č. 8: „Kopeček“ zmrzliny má objem zhruba jako naše čtyři kopečky. Amerika, všechno je tu větší!!!

Fleur

Leave a Reply