Seattle – part four

V pondělí jsme absolvovali další z našich dlouhých procházek, tentokrát se nám podařilo dojít až k nejvyšší budově v Seattlu. Mrakodrap se nazývá Columbia Center, má 76 nadzemních pater, 7 podzemních, je vysoký 285 metrů, byl dostaven roku 1985 a slouží převážně k administrativním účelům. V 73. patře je vybudovaná rozhledna s výhledem do všech světových stran. Vzhledem k tomu, že je tahle budova dvakrát tak vysoká a vstupné na ni je poloviční než na Space Needle, tak jsme se rozhodli, že na „Jehlu“ už skutečně nemusíme. Zážitek to byl opravdu dechberoucí a ojedinělý!

IMG_3667

Nedaleko Columbia Center se nachází Pioneer Park, jeho kouzlo spočívá v tom, že je obklopen homogenní historickou cihlovou zástavbou, jejíž kořeny sahají až do 50. let 19. století. Nebýt zápachu podobnému veřejným záchodkům a velkého množství velmi podivně vyhlížejících existencí, tak bych toto místo pasovala na nejhezčí čtvrť Seattlu.

IMG_3686

IMG_3687

IMG_3688

IMG_3689

Na závěr dne jsme se rozhodli vyzkoušet městskou hromadnou dopravu, ta se skládá převážně z autobusů, vlaků a trajektů, ale jezdí tu i nějaké trolejbusy a pár tramvají. Už dopoledne jsme zakoupili kartu na městskou dopravu – Orca card – a nabili menším množstvím dolarů. Z centra města nám jel autobus téměř až k našemu americkému domovu. Cesta autobusem trvala hodinu, byl to opravdu zajímavý zážitek, na tyto dlouhé trasy jezdí „harmoniky“ a opravdu se skoro celé naplní (záleží samozřejmě na hodině, ve kterou jedete). Nastupuje se pouze předem, signalizační tlačítka, něco jako „zastávka na znamení“, jsou pouze u dveří a celým autobusem jsou místo tlačítek podél oken natažena lanka, za která cestující zatáhnou a řidiče tím upozorní. Je-li autobus plnější, tak se občas stane, že řidič zapomene otevřít zadní dveře, takže někteří jedinci řidiče na tento nedostatek upozorní zakřičením. Mé doporučení pro cestu zdejším autobusem je, brát si s sebou dostatek vrstev oblečení, může se vám totiž stát, že budete sedět blízko výdechu klimatizace.
Poznatek č. 4: Američané mají zvláštní postoj ke klimatizování budov. Léto už skončilo, teploty jsou snesitelné, ale oni chladí jako o život, úplně všude!

Fleur

Leave a Reply